Výživový doplnok COMB 4 v sebe spája 4 zdraviuprospešné látky
- L-CARNOSINE (150mg)
- RESVERATROL (150mg)
- KOLAGÉN (150mg)
- KUSTOVNICA ČÍNSKA (150mg)
L-CARNOSINE
Zastúpenie v potravinách:
- mäso ( hydina, bravčové, teľacie, hovädzie, jahňacie,...)
- ryby
- vajcia
- mlieko
- chráni pred poškodením buniek
- pomáha pri regenerácii buniek
- udržuje organizmus mladý a vitálny
- Chráni bunky a predlžuje život buniek
2. Chráni pred vznikom "svalovice" a zvyšuje svalovú silu
Pri svalovej námahe sa v organizme produkuje kyselina mliečna, ktorá v svaloch spôsobuje svalovú stuhlosť, laicky zvanú "svalovica". L - Carnosine na seba viaže H+ ióny, čím zabraňuje prekysleniu organizmu a tým predchádza vzniku svalovice. Touto funkciou zároveň poskytuje svalom väčšie množstvo kyslíka, energie a živín a tým zvyšuje svalovú silu. Telo si L - Carnosinu vytvára oxid dusnatý, ktorý pôsobí ako endotel ciev a rozširuje ich ( v športe zvaný a žiadaný "pump effect" ).
3. Chráni pred vznikom alebo rozšírením Alzheimerovej choroby
Ako som sa dozvedela, Alzheimerova choroba je typ demencie, jej vznik vo veľkej miere ovplyvňuje oxidačný stres a škodlivé degeneratívne procesy, medzi nimi aj AGEs ( konečné produkty glykácie ). AGEs som teda trošku prevŕtala a dostala som sa k štúdii, čo AGEs sú a ako vznikajú. Najlepším vysvetlením sú procesy hnednutia a karamelizácie v potravinách. Cukry sa často pridávajú do mnohých potravín za účelom získania hnedej farby ( zem.hranolky, pečivo). Chemickou reakciou pri úprave týchto potravín vznikajú potenciálne karcinogénne látky a ľudksý organizmus nie je schopný tieto látky premeniť, vstrebať, ani celkom vylúčiť, preto sa počas celého života hromadia v organizme. L - Carnosine blokuje AGEs a chráni nervové bunky pred poškodením a tým preventívne chráni organizmus pred vznikom alebo rozšírením Alzheimerovej choroby.
4. Chráni pred vznikom srdcovo - cievnych ochorení
Srdcový sval je bohatým zdrojom L - Carnosinu. L - Carnosine zvyšuje silu a vytrvalosť srdcového svalu, srdcové kontrakcie, zlepšuje zásobovanie orgánov kyslíkom a živinami, zlepšuje cievnu elasticitu a znižuje riziko vzniku aterosklerózy.
RESVERATROL
Resveratrol je silný antioxidant nachádzajúci sa práve v semienkach a šupkách hrozna a teda aj v ich obľúbenom víne. 1 liter červeného vína však obsahuje len 0,2 až 5,8 mg resveratrolu, biele víno ho obsahuje ešte menej. V 1 tablete COMBI 4 sa nachádza 150 mg tejto látky.
Resveratrol môžeme nájsť:
- hrozno ( šupka i semená )
- orechy
- červený grep
- granátové jablká
- niektoré druhy drobného bobuľovitého ovocia ( ríbezle, čučoriedky )
- kôra borovice čiernej
- koreň krídlatky japonskej
Resveratrol v roku 1981 identifikovali japonskí vedci a odvtedy sa po celom svete konajú výskumy na zistenie všetkých pozitívnych účinkov na organizmy. Resveratrol je jedným z najsilnejších antioxidantov je
- 20krát silnejší ako vitamín C
- 5krát silnejší ako betakarotén
- 50krát silnejší ako vitamín E
Antioxidanty sú rastlinné látky, ktoré ničia voľné radikály. Voľné radikály ovplyvňujú procesy v bunkách, ktoré vedú k chorobám ako Alzheimerova choroba, ateroskleróza, rakovina, Parkinsonova choroba či celkové oslabenie imunity. Antioxidanty dokážu zneškodniť časticu voľného radikálu skôr ako vyvolá reťazovú reakciu. Stav, kedy sú antioxidanty a voľné radikály v rovnováhe je optimálny, akýkoľvek výkyv nazývame "oxidačný stres".
Hromadenie voľných radikálov v tele spôsobuje predčasné starnutie. Nakoľko Resveratrol znižuje dopad týchto voľných radikálov na organizmus, nazýva sa aj látkou večnej mladosti.
Účinky resveratrolu na ľudský organizmus:
- Chráni srdcovo - cievny systém Znižuje napätie ciev, bráni oxidácii "zlého" LDL cholesterolu a podporuje tvorbu HDL cholesterolu. Taktiež bráni nadmiernej zrážanlivosti krvi a významne podporuje antioxidačný systém organizmu.
- Má kladný vplyv na pľúca, napr. pri astme
- Je prevenciou vzniku trombózy, nakoľko bráni v nadmernej zrážanlivosti krvi
- Má protirakovinotvorné účinky. Rovnako ako L-Carnosine, bráni vzniku a rozšíreniu chorých, rakovinotvorných buniek, vracia ich k pôvodnému určeniu a tak zamedzuje rozšíreniu rakoviny.
- Má protizápalové, protiplesňové a antibakteriálne účinky
- Znižuje riziko vzniku alebo rozšíreniu Alzheimerovej choroby
- Obnovuje kolagénové vlákna a tým prospieva mladšiemu vzhľadu, udržuje hladkosť a pružnosť pokožky
- Zvyšuje odolnosť organizmu voči stresu
KOLAGÉN
Slovo kolagén pochádza z gréckeho jazyka a ako býva zvykom, slová, z ktorých vznikol predstavujú jeho základnú funkciu. "Cola" - lepidlo,
"Genno" - rodiť. Kolagén je bielkovina, ktorá "spája" alebo ak chcete "lepí" bunky. Postupne vytvára kolagénové vlákna, ktoré tvoria zložitú štruktúru blán orgánov, ako napr. podhrudnica, podbrušnica, osrdcovník a iné.
Účinky na ľudský organizmus:
-
pružnosť, pevnosť buniek kože
-
redukuje vrásky, zabraňuje tvorbe strií a celulitídy
-
regeneruje bunky a odstraňuje jazvy
-
používa sa pri liečbe akné alebo ružovky ( rosacea )
-
sťahuje široké póry
-
ostraňuje opuchy viečok, regeneruje unavené oči
-
pri dlhodobom užívaní pôsoí blahodárne na zlepšenie stavu očných zákalov
-
pri dlhodobom užívaní sa pri zraku na diaľku môže zlepšiť stav o 0,5 až 1,0 dioptrie
-
pomáha pri gynekologických ťažkostiach ako mykóza, vriedky, ..
-
po slnečnom alebo solárnom spálení sa koža nezlúpe, rýchlejšie zhnedne a opálenie dlhšie vydrží
-
vhodný na úpravu ochabnutého svlastva a kože ( napr. Po operácii )
-
posilňuje vlasové cibuľky
-
znižuje tvorbu lupín
-
zabraňuje lámaniu nechtov, bolesti kĺbov ( miznú po niekoľkých dňoch )
-
znižuje výskyt kŕčových žíl, odstráni bolesť a steny ciev spevní, pri dlhodobom užívaní dochádza k zaťahovaniu žíl
-
odstraňuje popraskané žilky na nose ( miznú po mesiaci )
-
odstraňuje bolesti chrbta
-
odstraňuje ekzémy, zjemňuje až odstraňuje rezné rany, pooperačné rany, popáleniny
-
znižuje tvorbu preležanín a hemeroidov
-
vyrovnáva farbu pokožky, odstraňuje pigmentové škvrny
V ľudskom tele, ale i v iných produktoch nájdete rôzne druhy kolagénu. Výživové doplnky COMBI 4 od spoločnosti BioTechLife obsahujú rybí kolagén, ktorý je svojím zložením najbližší tomu "ľudskému" kolagénu.
KUSTOVNICA ČÍNSKA
Rozsiahle plantáže Kustovnice sa nachádzajú v chránených oblastiach Himalájí v Tibete, v Číne a v Mongolsku. Dlhovekosť po konzumácii plodov Goji potvrdzuje aj mýtus, podľa ktorého sa Číňan Li Qing Yuen dožil 252 rokov ( 1678 - 1930 ) len vďaka pravidelnej konzumácii Goji.
Čím je Kustovnica čínska výnimočná?
-
lieči zvýšenú hladinu cholesterolu
-
lieči problém s prostatou
-
má protizápalové účinky
-
najzdravšia známa rastlina na svete
-
obsahuje najviac vitamínov, aminokyselín a stopových prvkov
-
posilňuje imunitný systém
-
spomaľuje starnutie
-
ako jediná obsahuje prírodné Germánium
-
obsahuje 6 hlavných tukových kyselín ( pomáhajú pri produkcii hormónov, funkčnosti mozgu a nervového systému )
-
obsahuje 500krát viac vitamínu C ako pomaranč
-
obsahuje linolovú kyselinu ( znižuje tuk )
-
obsahuje 15krát viac nutričného železa ako špenát
-
obsahuje viac bielkovín ako pšenica
-
prevencia pred rakovinou
-
znižuje krvný tlak
-
upravuje hladinu cholesterolu a cukru
-
podporuje správne fungovanie obličiek a pečene
-
zvyšuje potenciu a sexuálnu činnosť, u žien zvyšuje plodnosť
-
podporuje chudnutie a zlepšuje trávenie
-
zlepšuje kvalitu spánku
-
posilňuje zrak, srdce, čistenie krvi
-
zlepšuje pamäť
-
zmierňuje príznaky menopauzy